Bboy Maximus

Breakdancer

Kun je iets vertellen over jouw bijdragen aan streetculture in Roermond? 
Ik ben al bijna een decennium actief als danser en artiest in Roermond. In deze rol werd ik uiteindelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een training van de lokale crew genaamd Rawthentic. Na meerdere bezoeken en het opbouwen van een goede band, werd ik uiteindelijk lid van deze crew. Samen met de crew heb ik optredens, battles en andere opdrachten uitgevoerd. Bovendien hebben we als crew ook onze eigen evenementen georganiseerd, waaronder ECI Breaks, Roertown Jam en Freedomfest.

Naast mijn rol als danser en artiest werk ik samen met een groep mensen aan het opzetten van een stichting die zich richt op hiphop en urban kunstvormen. In 2024 gaan we ons eerste evenement, genaamd Blockparty, organiseren. Tijdens dit evenement staat hiphop centraal, en laten we de gemeenschap van Roermond zien welk talent er in onze stad te vinden is.

 

Hoe kijk jij momenteel naar streetculture in Roermond? 
Roermond herbergt veel getalenteerde individuen, of het nu gaat om dans, skateboarden, rap of andere creatieve uitingen. Er is een breed scala aan artiesten in onze stad. Helaas is er echter een duidelijk geval van wat ik 'eilandencultuur' noem. Het lijkt alsof iedereen op zijn eigen eiland zit, strevend naar een hoger niveau. Hoewel dit op zichzelf niet noodzakelijk een negatieve zaak is, zie ik hier nog steeds potentieel voor de toekomst. Samenwerking versterkt ons en biedt mogelijkheden om nieuwe ideeën te ontdekken die we wellicht niet zelf hadden bedacht. Gelukkig is het voor de gemeente duidelijk geworden dat de urban/hiphop cultuur diepgeworteld is in onze samenleving en onmogelijk te negeren valt. Hierdoor zie je dat de gemeente nu meer financiële middelen en aandacht besteedt aan deze culturele beweging.

 

Wat is er volgens jou nog meer nodig om streetculture in Roermond een ‘boost’ te geven?  
Streetculture speelt zich momenteel voornamelijk af op straat, in jongerencentra of zelfs op zolderkamers. Het is van groot belang dat deze culturele bewegingen een eigen plek krijgt. Deze locatie kan dienen als broedplaats waar talenten zich kunnen ontwikkelen en bekendheid kunnen vergaren. Bovendien, door verschillende stromingen samen te brengen, creëer je een thuis voor iedereen. Dit resulteert in een tweede thuis voor veel mensen binnen deze doelgroep. Vanuit deze centrale plek kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan, samenwerkingen worden gesmeed en andere waardevolle connecties worden gemaakt.