Liam

BMX-er

Kun je iets vertellen over jouw bijdragen aan streetculture in Roermond? 

Ik ben zelf al 13 jaar actief als BMX'er in de omgeving van Roermond. Naast BMX'en skate ik ook al zo'n 8 jaar, en help ik de nieuwe en huidige generatie met het ontwikkelen van hun vaardigheden. Door mijn ervaring in deze scene kan ik mijn kennis overdragen en probeer ik zelfvertrouwen te creëren binnen de gemeenschap. Samen met een aantal anderen ben ik woordvoerder geweest bij de verbouwing van het skatepark aan de Geuljanslaan. Door mijn ervaring en mijn lange periode van activiteit op de baan, zorg ik ervoor dat de baan veilig blijft en stuur ik bijvoorbeeld ongewenste bezoekers weg. De jongeren die daar regelmatig zijn, hebben mijn telefoonnummer en kunnen mij bellen wanneer er iets aan de hand is. Hierdoor ben ik ook een aanspreekpunt voor Boa’s en de politie.

Samen met de Urban Sports-sector ben ik gedeeltelijk woordvoerder voor het binnen skatepark dat gepland staat bij Weerstand Roermond. Hierdoor kan de gemeenschap binnenkort ook bij slecht weer deze sport blijven beoefenen, zonder onderbreking in de wintermaanden.

Na een aantal jaren actief te zijn geweest in deze scene, ben ik een crew begonnen met enkele belangrijke personen voor de skategemeenschap. Deze crew heet de Triple B Crew! De leden ervan zijn: Vasco Herfs, Steven Leeuwen, Jake Bartley, Daan Smolenaars, Simon Camphuis, Stan Verheesse, Jeroen in 't Zand, Pim Sta, Twan Sillkens en Juul Urselman.

 Hoe kijk jij momenteel naar streetculture in Roermond? 

 Na een aantal jaar van stilte is er tegenwoordig vooruitgang zichtbaar in de skatescene van Roermond. Opvallend is dat er progressie wordt geboekt in verschillende jongerencentra, bijvoorbeeld op het gebied van rap en dans. Ook zien we steeds vaker evenementen speciaal voor de skatescene, waarvan RWA een uitstekend voorbeeld is. Deze evenementen bieden erkenning voor de inzet van mensen die al jarenlang strijden voor deze beweging. Bovendien stellen deze evenementen mensen buiten de scene in staat om kennis te maken met wat wij doen. 

Helaas is het merkbaar dat de skatescene kleiner wordt. Dit komt doordat mensen stoppen en het altijd even duurt voordat er weer een nieuwe generatie opstaat. Mensen worden volwassen, gaan fulltime werken en ontwikkelen angst om te vallen, waardoor ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren. Hierdoor hebben mensen steeds minder tijd en maken ze niet meer de tijd om naar de baan te komen.

Wat is er volgens jou nog meer nodig om streetculture in Roermond een ‘boost’ te geven?  

Vanuit mijn perspectief vind ik dat de gemeente meer zou moeten investeren en promoten voor deze skatescene. Aangezien het skate-seizoen gebonden is aan het weer, is het een doel om het geplande binnen skatepark klaar te hebben voor het winterseizoen. Hierdoor kunnen skaters gedurende de wintermaanden blijven trainen. Het zou geweldig zijn voor de skatescene als er meer subsidie beschikbaar zou komen voor evenementen. Dit zou de scene nieuw leven inblazen en Roermond de kans geven te laten zien wat het allemaal te bieden heeft.