Marco Janssens

Artiest / Designer

Kun je iets vertellen over jouw bijdragen aan streetculture in Roermond? 
Ik ben al ruim 10 jaar met passie actief in de hiphopcultuur van Roermond, dit doe ik door muziek en dans. Ook zit ik in de lokale crew genaamd Rawthentic. Samen met de crew heb ik optredens, battles en andere opdrachten uitgevoerd. Bovendien hebben we als crew ook onze eigen evenementen georganiseerd, waaronder ECI Breaks, Roertown Jam en Freedomfest. Naast al deze activiteiten ben ik gedreven en gepassioneerd om mijn kennis te delen aan nieuw raw talent. Dit doe ik bijvoorbeeld bij de terp op dinsdagavond waarbij het jongerencentrum een talenten avond heeft. Hierbij zijn er jongeren in de studio en wordt er ook getraind door de bboys. Naast mijn rol als danser en artiest werk ik samen met een groep mensen aan het opzetten van een stichting die zich richt op hiphop en urban kunstvormen. Vanuit deze stichting wil ik me gaan inzetten voor een fair practice in de cultuursector want ik merk dat er te weinig aandacht is voor erkenning en beloning voor de dienst die iemand uitvoert. Ook werk ik als grafisch designer en heb ik bijvoorbeeld de poster van RWA gemaakt en het logo van Link Up The Scene.

Hoe kijk jij momenteel naar streetculture in Roermond? 

Roermond is een stad met veel talent, en vaak kennen mensen in de scene elkaar van ontmoetingen tijdens bijeenkomsten of wanneer ze buiten op straat aan het trainen zijn, zoals skaters of dansers. Er is ook veel onontdekt talent, althans voor het bredere publiek. Dit zijn bijvoorbeeld de talenten die nog op les zitten in dansscholen, de rappers die in hun kamer aan het rappen en nieuwe teksten aan het schrijven zijn, of de beatmakers die nieuwe beats aan het produceren zijn. Wat ook geweldig is in deze community, is dat wanneer een jong talent naar mij toe komt en vraagt hoe ik mijn dansvaardigheden naar het volgende niveau kan brengen, ik die persoon zoveel mogelijk probeer te helpen. Dit noemen we binnen de scene 'each one teach one'. Dit principe zie je overal terugkomen, of het nu op de skatebaan is, in de dansschool, of wanneer je iemand benadert via sociale media. Mensen in deze community helpen elkaar!

Wat is er volgens jou nog meer nodig om streetculture in Roermond een ‘boost’ te geven?  

Om streetculture een boost te geven zijn er naar mijn mening een aantal belangrijke aspecten. Ten eerste is er meer financiële ondersteuning nodig om evenementen, workshops, releases, talentontwikkeling en het aantrekken van nieuw talent in Roermond mogelijk te maken. Het stuk over financiële middelen is weer te koppelen aan het faciliteren van een locatie waar lokaal talent naar toe kan komen. Vanuit deze locatie kan een platform ontstaan waar talent kan groeien en ontwikkelen. Daarnaast ontbreekt het aan voldoende erkenning en waardering voor deze scene. Als dit in de toekomst op een positieve manier verandert, zal dit vruchten afwerpen. Ten slotte vind ik dat er meer verbinding moet ontstaan tussen verschillende partijen binnen de hiphopscene van Roermond. Dit betekent dat wanneer verschillende partijen samenwerken en de erkenning en waardering krijgen die ze verdienen, dit zal leiden tot betere resultaten en het behoud van een levendige scene.